Skip to content Skip to footer

Dynamische sturing en/of contract van je PV-installatie

De voordelen van jouw dynamische sturing en/of contract bij je zonne-energie installatie

De energiemarkt is volop in beweging. De traditionele manier van energie opwekken en verbruiken verandert. We stappen af van fossiele brandstoffen en omarmen hernieuwbare energiebronnen. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ook nieuwe kansen.

zonnepanelen,solaredge,installer plus partner,dak,hellend dak, plat dak

Verschillende contracten – dynamisch contract en/of sturing 

In Vlaanderen heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een enkelvoudig, dubbelvoudig (dag-nacht) of dynamisch energiecontract.  Bij een enkelvoudig contract blijft de energieprijs gedurende de dag constant.  Bij een dag-nacht contract zijn de tarieven tijdens de daluren gunstiger dan tijdens de piekuren.  In een dynamisch contract wordt de prijs voor de energiekost doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen van de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien.  Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.

Door jouw thuisbatterij slim in te zetten, kun je gebruik maken van de uren met een lage prijs gedurende de dag. De thuisbatterij wordt dan automatisch geladen op de goedkope uren. 

Los van wat jij kan doen met slimme batterij aansturing, zitten er nog meer voordelen aan een dynamisch energiecontract. De prijs die jij betaalt en ontvangt voor je stroom is namelijk een stuk eerlijker. Bij een vast of variabel contract is de stroomprijs voor een langere tijd vastgezet, maar jouw energieleverancier koopt (deels) in op de groothandelsmarkt. Het is moeilijk te voorspellen wat deze prijzen gaan doen, dus rekent de leverancier een extra marge. Hiermee dekken zij zich in tegen prijsfluctuaties.

dynamisch contract,dynamische sturing,SolarEdge,elektriciteit,dag,nacht,tarief,daluren,piekuren,metatags,energie

Bij een dynamisch energiecontract betaal of ontvang je de werkelijke prijs van het moment, dus het risico voor je energieleverancier is een stuk lager. Dit scheelt jou extra kosten! Nog een voordeel voor jou is dat je leverancier geen langetermijncontracten aangaat, om jou in je stroom te voorzien in de toekomst. Alles gebeurt namelijk op dagbasis. Hierdoor ben je dus ook vrij om over te stappen wanneer je wilt.

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de rekening die maandelijks bij je op de mat valt. Die ziet er afhankelijk van je verbruiksprofiel per dag en de gekozen aanbieder anders uit. Over het algemeen zal het in de zomer goedkoper zijn dan in de winter. Het kan zelfs zijn dat je in de zomer geld toe krijgt door de grotere hoeveelheid injectie van zonnestroom! In de winter kun je dan echter wel een wat hoger bedrag verwachten. Gemiddeld genomen over het jaar is dynamisch veelal goedkoper dan vaste- en variabele contracten.  Bij vtest.vreg.be kan je energiecontracten vergelijken en het energiecontract vinden dat bij je past.

meter,Solaredge,meten,energie,injectie,contract,dynamisch

Dynamisch energiecontract in combinatie met SolarEdge zonne-energiesysteem ? Ontdek hoe jij nog meer kan besparen !!

Heb je een dynamisch energiecontract en maak je gebruik van een SolarEdge zonne-energiesysteem ? Dan heeft SolarEdge goed nieuws ! Zij hebben namelijk een gloednieuwe functie gelanceerd die het mogelijk maakt voor huiseigenaren om de productie van hun zonnepanelen tijdelijk op stop te zetten.  HIermee speelt SolarEdge in op de toenemende behoefte van consumenten om meer ocontrole over hun eigen zonne-energiesysteem te verkrijgen.  Daarnaast kan het je helpen om te besparen om je energiekosten.  

Tussen 12u en 15u schijnt de zon het felst en wordt de meeste zonne-energie opgewekt.  Tegelijkertijd kan de vraag naar energie laag zijn.  Op dat moment kan je te maken krijgen met negatieve energieprijzen.  Het afnemen van energie van het netwerk levert zelfs geld op.  Door de zonnepanelen op pauze te zetten op juist die momenten, bespaar je nog meer op je energiekosten.  Zo heb je als consument meer invloed en kan je het meeste uit je energievoorziening halen.

Hoe deze nieuwe innovatie van SolarEdge precies werkt, ontdek je allemaal in het onderstaand artikel:

Tijdelijke productiestop dankzij SolarEdge