Skip to content Skip to footer

Dynamische sturing

Verschillende contracten, dynamisch contract en/of sturing

In Vlaanderen heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een enkelvoudig, dubbelvoudig (dag-nacht) of dynamisch energiecontract.  Bij een enkelvoudig contract blijft de energieprijs gedurende de dag constant.  Bij een dag-nacht contract zijn de tarieven tijdens de daluren gunstiger dan tijdens de piekuren.  In een dynamisch contract wordt de prijs voor de energiekost doorgaans per uur bepaald op basis van de prijzen van de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien.  Dit betekent dat de elektriciteitsafname per uur wordt afgerekend aan de prijs van dat uur.

Door jouw thuisbatterij slim in te zetten, kun je gebruik maken van de uren met een lage prijs gedurende de dag. De thuisbatterij wordt dan automatisch geladen op de goedkope uren. 

Los van wat jij kan doen met slimme batterij aansturing, zitten er nog meer voordelen aan een dynamisch energiecontract. De prijs die jij betaalt en ontvangt voor je stroom is namelijk een stuk eerlijker. Bij een vast of variabel contract is de stroomprijs voor een langere tijd vastgezet, maar jouw energieleverancier koopt (deels) in op de groothandelsmarkt. Het is moeilijk te voorspellen wat deze prijzen gaan doen, dus rekent de leverancier een extra marge. Hiermee dekken zij zich in tegen prijsfluctuaties.

Bij een dynamisch energiecontract betaal of ontvang je de werkelijke prijs van het moment, dus het risico voor je energieleverancier is een stuk lager. Dit scheelt jou extra kosten! Nog een voordeel voor jou is dat je leverancier geen langetermijncontracten aangaat, om jou in je stroom te voorzien in de toekomst. Alles gebeurt namelijk op dagbasis. Hierdoor ben je dus ook vrij om over te stappen wanneer je wilt.

We kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de rekening die maandelijks bij je op de mat valt. Die ziet er afhankelijk van je verbruiksprofiel per dag en de gekozen aanbieder anders uit. Over het algemeen zal het in de zomer goedkoper zijn dan in de winter. Het kan zelfs zijn dat je in de zomer geld toe krijgt door de grotere hoeveelheid injectie van zonnestroom! In de winter kun je dan echter wel een wat hoger bedrag verwachten. Gemiddeld genomen over het jaar is dynamisch veelal goedkoper dan vaste- en variabele contracten.  Bij vtest.vreg.be kan je energiecontracten vergelijken en het energiecontract vinden dat bij je past.

Haal meer uit je zonne-energie met SolarEdge Home dankzij je digitale meter en thuisbatterij :

Om optimaal te  kunnen profiteren van de dynamische energieprijzen, is het slim de stroom te gebruiken als de prijzen laag zijn.  Door bijvoorbeeld in de nacht je elektrische auto op te laden of warm water boiler te verwarmen wanneer de zon schijnt en dus de tarieven gunstig zijn. 

” Hernieuwbare energie: slim investeren + kosten besparen! “

DGS ENERGIE
SolarEdge-Smart-Energy

Voordelen van jouw SolarEdge Home systeem

  • Efficiënter benutten van zelf opgewekte energie
  • Het SolarEdge Home systeem kan uitgebreid worden met slimme energie-apparatuur
  • Je hebt altijd inzicht in je zonne-energieproductie en -verbruik waardoor jij vraag en aanbod beter kunt afstemmen.
  • Combineer jouw zonne-energiesysteem met een SolarEdge Home Batterij en sla duurzame energie slim op