9 +1 tips waarop te letten bij vergelijken PV offertes en installateurs
Het lijken dezelfde panelen & omvormer … Check in detail of offerte écht wel 100% hetzelfde is …
Tip 1) prijs per Wattpiek in de verschillende zonnepanelen-offertes
Heel belangrijk is prijs per Wattpiek te bekijken ipv uitsluitend de prijs. Er kan een klein onopvallend verschil in Wp per paneel zijn, waardoor de prijs goedkoper lijkt maar daarom niet is. De ene offerte stelt bv 410Wp per paneel voor, terwijl een andere duurdere offerte bv 435Wp voorstelt. Dan is het evident dat er een prijsverschil is. Kijk dus goed na of de voorgestelde WP in elke offerte identiek hetzelfde is.
2a) volledig seriegeschakeld systeem
Bij een serie geschakeld systeem zijn alle zonnepanelen als een serie aan elkaar geschakeld. Hierdoor is de installatie zo sterk als het zwakste paneel. Kenmerkend voor een serie geschakeld systeem is alleen dat het minder functioneren van één paneel, door bijvoorbeeld de schaduw of minder instraling van de zon of een defect aan het paneel, ten koste gaat van de opbrengst van alle andere panelen in de serie.
2b) serie geschakeld zonnepanelen systeem met parallel effect
Bij een serie geschakeld zonnepanelen systeem met parallel effect wordt elk paneel individueel geregeld. Het komt er op neer dat in dit systeem elk zonnepaneel beschikt over een eigen optimizer. Deze optimizer levert de gelijkspanning afzonderlijk aan de omvormer.
Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder afhankelijk zijn van elkaar en optimaal blijven functioneren als één of enkele panelen structureel minder presteren. Je haalt dus altijd optimaal rendement uit alle zonnepanelen !
3a) Is het zonnepaneel een fabrieksproduct ?
Is het voorgestelde paneel een fabrieksproduct en gevestigde waarde in de markt met een hoge betrouwbaarheid en aantoonbare productiecapaciteit ? Heeft de producent zijn eigen fabrieken zodat het altijd traceerbaar is waar de zonnepanelen vandaan komen ? Is het met andere woorden een zonnepanelen waar een fabrieksproducent achter zit ?
3b) Of is het zonnepaneel een witte naam product ?
Of is het voorgestelde paneel gewoon een ‘wit naam product‘ waar om het even wie zijn eigen naam op identiek hetzelfde product kan verzinnen, maw 1001 in een dozijn. In 1 extern fabriek wordt hetzelfde paneel voor tientallen andere installateurs geproduceerd, het is een massaproduct zonnepaneel waarvan de invoerder van het product/zonnepaneel ook de garantiedrager is.
4) Tier classificaties zonnepanelen.
De eisen die gesteld worden om te kunnen spreken van Tier 1 classificatie zijn eigenlijk de eisen die betrekking hebben op het bedrijf dat de zonnepanelen produceert, dus niet op de zonnepanelen zelf. Het Tier systeem staat voor kwaliteit van het bedrijf. Niet zo zeer voor kwalitatieve zonnepanelen.
Al deze merken behoren bij de top bedrijven van zonnepanelen. Er zijn onderling nog verschillen met betrekking tot bijvoorbeeld:
– De prijs
– Rendement: bij sommige merken gaat dit tot meer dan 20%.
– Productgarantie: goede garantie door het vertrouwen in eigen product.
– Vermogensgarantie: na 25 jaar nog 80%, bij sommige merken zelfs 90%.
– Temperatuurcoëfficiënt: wist je dat zonnepanelen niet meer opbrengen op een warme zonnige dag?
Laat je hierover zeker voldoende informeren door een erkend installateur of vakman !
5) 3 verschillende soorten Tier :
– Een Tier 1 zonnepanelen merk is verticaal geïntegreerd. Dit betekent dat alle stappen in het productieproces, materialen, montage allemaal binnenin het bedrijf worden gedaan. Dit zijn ook de merken welke innovatie brengen in de zonnepanelen sector via hun eigen Research & Development, denk maar aan Sunpower, Longi, Solarwatt, REC, . .. Een andere criteria is dat deze bedrijven minstens 5 jaar bestaan.
– Tier 2 zonnepanelen merk is een jonger bedrijf dat sommige onderdelen aankoopt van Tier 1 merken. In de productie is niet alles volautomatisch, waardoor de kans op productiefouten hoger ligt. Ook wordt er hier minder geïnvesteerd in eigen research.
– Tier 3 merken hebben de grootste kans om failliet te gaan wanneer er zich grote veranderingen voordoen. Dit vormt een extra risico bij de garanties wanneer er problemen zijn met je panelen. Vaak verkopen deze merken panelen aan dumpingprijzen en is de kwaliteit ondermaats.
6) werkgarantie omvormer
Is de werkgarantie van de voorgestelde omvormers overal hetzelfde ? Wat met de interventies achteraf ? Wat zijn de kosten of zijn deze inbegrepen en hoe lang ?
7) tolerantie panelen
Met de tolerantie van zonnepanelen wordt aangegeven hoe goed het paneel presteert ten opzichte van wat er wordt beloofd. Een negatieve tolerantie betekent dus dat je bijvoorbeeld op een vermogen van 410Wp rekent, maar dat dit in realiteit maar 400Wp blijkt te zijn. Kies altijd voor een paneel met een positieve tolerantie of een toleranite van 0 producent.
8) totaalprijs offerte
Zit alles in de totaalprijs inbegrepen of zijn er kleinere lettertjes en kosten die achteraf bij de totaalprijs komen (keuring, interventie, …). Doet men de verplichte aanmelding van de zonnepanelen voor jou of moet je die zelf doen ?
9) hoe herken je een professionele zonnepanelen installateur ?
Een professional werkt met toonaangevende merken van topkwaliteit en kiest resoluut voor kwaliteit. Hij installeert installaties met de lange termijn visie en niet de korte termijn want het is een serieuze investering die zo lang mogelijk moet renderen.
Hij kiest voor topkwaliteit voor niet alleen de zonnepanelen, maar ook de omvormer en het bevestigingsmateriaal. Verder bedenk wat je nog belangrijk vindt ?
Is het voordeel dat de installateur iemand uit jouw regio is en vlot bereikbaar is of mag van verder weg ? Hoe zit het met de na-service ? Werkt hij met eigen personeel of onderaannemers ?
Vertrouw op relevante ervaring van je installateur. Heeft de verkoper voldoende technische kennis of is het enkel een vlotte verkoper. Weet men waarover men spreekt en denkt men aan uw voordeel ipv aan hun commissie en verkoopt men om te verkopen. Is men eerlijk en technisch genoeg om ook te wijzen op minpunten van een installatie en/of af te raden om panelen te plaatsen.
Welke attesten heeft hij ? Heeft hij extra erkenning verkregen door de fabricant ? Is hij SolarEdge Installer Plus ? Is hij REC Certified Professional ? Heeft hij ReSCert certificaat ? Is hij lid bij Embuild ?
Bonus tip : vergelijk appelen met appelen. Als er een prijsverschil is, dan zit dat ergens !
Kijk goed na bij het vergelijken van verschillende zonnepanelen-offertes :
– Zelfde aantal panelen, Wp, type omvormer (parallel (altijd iets duurder) of seriegeschakeld : dit prijskaartje is minimaal en haal je later er meer dan uit).
– Hoeveel bedraagt de fysieke garantie van de modules en constructie materialen
– Hoeveel jaren werkgarantie omvormer, powerboxen.
– % vermogensgarantie van de zonnepanelen door producent : hoeveel bedraagt dit ?
– Werkt men met eigen personeel (iets duurdere loonkost) tov onderaannemers. Spreekt de ploeg Nederlands of Engels
– Zit alles in de prijsofferte inbegrepen of zijn er kleine lettertjes met kosten die er later nog bijkomen (keuring, …)
– Tolerantie panelen : kies altijd voor een paneel met een positieve tolerantie of tolerantie van 0 procent. Nooit met negatieve tolerantie !
– Kijk even de reviews na, hoeveel jaar is de installateur al lang aktief op de markt, heeft hij voldoende technische kennis en eerlijke expertise ?
– En last but not least !! Denk op lange termijn ipv korte termijn !! Dit is een belangrijke duurdere investering die heel lang moet meegaan